Hands on Tool Time (HoTT)
Het verhogen van de productiviteit van technisch uitvoerende personeel is door zowel de huidige tekorten op de arbeidsmarkt als continue kostendruk voor organisaties een terugkerend belangrijk thema.
Omdat er niet 1 oplossing is en elke klus verschillend is, is een continue verbetersystematiek nodig om op alle verschillende facetten in te zoomen en de productiviteit in de organisatie en processen in te 'regelen'.
Verliezen van productiviteit kunnen komen door onder andere:
- Installaties die niet afgeschakeld zijn waardoor monteurs moeten wachten
- Wachttijden bij balie voor werkvergunningen
- Verkeerde tools meegenomen
- Locatie van de klus niet duidelijk
- Spareparts onjuist
- Onvoldoende kennis bij uitvoerende
- Klus verkeerde uitgevoerd / rework
- Andere klussen op zelfde plek of boven elkaar
- Langere of extra pauzes
- Te veel medewerkers op de klus
- Klus kan slimmer gemaakt worden door andere werkvolgorde en/of betere tooling
Veel van de oorzaken zitten in de voorbereiding, afstemming met productie, toezicht en de kennis en vaardigheden. Om te weten waar je de meeste verbetering kan realiseren is het nuttig om een aantal metingen te doen in de praktijk. Esito heeft de tools in huis om deze metingen te doen. Afhankelijk van de aanpak kunnen wij metingen uitvoeren of kunnen wij uw organisatie leren hoe ze de metingen, analyse en vervolgacties moeten doen. Het minimale dat je kan bereiken met deze metingen is bewustwording bij alle betrokken: werkvoorbereiders, planners, toezichthouders, monteurs, firma's en productie.
Het proces van continue verbeteren wat je hiermee kan opzetten vergt een aantal stappen:
-
Bepalen van de juiste mix aan klussen op basis van:
- Repeterend of niet repeterend
- Vaste prijs of Regie
- Welke firma of interne service provider voert uit
- Grote of kleine klussen
- Tijdens bedrijf of in stilstand
- Zorg voor een vaste zet aan afspraken en templates om te meten
- Observeer een aantal klussen met het vaste HoTT formulier
- Bespreek de resultaten met alle betrokken partijen (firma / werkvoorbereider / productie) en bepaald welke acties genomen moeten worden om de verliezen te verkleinen en dus productiviteit te winnen en kosten te gaan besparen
- En dan nu de belangrijkste: zorg ervoor dat de verbeteracties effectief worden geïmplementeerd.
Wat is een juiste hoogte van onze HoTT en hoeveel kunnen we besparen?
Dit is een vraag die wij vaak krijgen van onze klanten. Het gaat erom dat je weet waar je verliezen zitten en wat je eraan gaat doen. Afhankelijk van assets, type werkzaamheden en veel andere zaken zou je structureel ergens tussen de 50 en 70% willen zitten. Deze targetsetting kan gebruikt worden om het bespaarpotentieel uit te rekenen. In veel gevallen is de potentie 15 tot 40% van de manuurkosten. Belangrijk is wel dat er gerealiseerd wordt dat bij regie werk er pas bespaart wordt als er daadwerkelijk minder wordt afgerekend. Een klus van 8 uur verkorten naar 7 uur levert in de praktijk vaak geen besparing op omdat de 8 toch afgerekend wordt. Als je extra klussen op een dag kan plannen wordt het natuurlijk wel interessant.
Wil je ook de productiviteit van de manuren verhogen en meer klussen voor hetzelfde geld uitvoeren of de kosten verlagen? Neem dan contact met ons op.